Kunst en psychose

Kunst en psychose

Psychosevrienden
International Conference Culture and Mental Health
VZW KAOS
VZW Coconuts

Psychosevrienden

Tim Vermoere is oprichter van de website psychosevrienden.be. De website is een soort catalogus van kunstwerken gemaakt door mensen met een psychose-gevoeligheid. Je vindt er zowel poëzie als schilderkunst, muziek en fotografie. Psychose en creativiteit. Tim vertelt er over in deze blog.

International Conference Culture & Mental Health

Het Museum Dr. Guislain en “Iedereen Leest” organiseren samen deze conferentie op 24 en 25 november 2022 in Gent.

Voor alle verdere info zie onze pagina Agenda – Conferenties

De Brusselse vzw Kaos (Kunstatelier Opperstraat)

KAOS wil fungeren als een katalysator voor kunstprojecten met een link naar psychiatrie. Door het artistieke te laten primeren wil KAOS de muren slopen tussen insiders en outsiders in de kunst én in de maatschappij.
Het centrale uitgangspunt is dat creativiteit en psychische kwetsbaarheid twee zijden van dezelfde medaille zijn.
KAOS ondersteunt en organiseert tentoonstellingen, voorstellingen, performances en concerten, zowel in het KAOS-atelier als op reguliere kunstplekken.

Daarvoor werkte KAOS al samen met onder meer WIELS, Bozar, Amuz, Kaaitheater en Muntpunt.

Speerpunt van KAOS is de unieke artistieke residentie in de psychiatrie genaamd AREAS, wat staat voor Artistic Residency, Encounter Against Stigma.
Kunstenaars worden uitgenodigd om samen te wonen en te werken met collega-kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid, waarna het resulterende werk tentoongesteld wordt. Deze ontmoeting tussen verwante zielen vormt volgens KAOS de sterkste katalysator voor zowel meer begrip als sterke artistieke realisaties.
Veel meer op de site van VZW KAOS.


Coconuts

Het eerste nummer van het magazine “Coconuts” is uit.

Lancering van het nieuwe magazine Coconuts. Een magazine over de waanzin in elk van ons.

Thema Nummer 1: Varen

Op donderdagavond 17 mei 2023 werd in Vlaanderen het nieuwe magazine Coconuts op feestelijke wijze gelanceerd in de stad Leuven. De sfeer was origineel, uitnodigend, speels, warm en deugddoend. Alles wat het magazine is, wanneer je het doorbladert. En wanneer je er dieper induikt, ervaar je de rijkdom van de teksten, de schoonheid van de vormgeving en de bruisende creativiteit van elke persoon die hieraan heeft meegewerkt. Ik kan niet anders dan dit magazine sterk aanbevelen. Het hoort thuis in elke bibliotheek, in elke huiskamer, in ieders hart. 

Wat is coconuts? 
Op hun website https://coconuts-space.be/ lezen we:

Coconuts is een creatieve plek te Leuven voor jongvolwassenen met een psychotische kwetsbaarheid die richting zoeken. We bieden hen ruimte om hun plaats in de maatschappij (opnieuw) te kunnen vinden en hun levenslust (opnieuw) te kunnen laten zien aan de hand van kunst, design en sociaal ondernemerschap.


Samen vormen we de redactie van een nieuw magazine ‘Coconuts’ en willen we bijdragen aan een inclusieve samenleving waar verbeelding zorgt voor verbinding. Coconuts, een kwalitatief magazine dat zich richt op jou en mij, individuen en organisaties op zoek naar schoonheid, verbeelding, zuurstof en inspiratie.


Het Coconuts magazine is een middel om jongvolwassenen met een psychosegevoeligheid terug te verbinden met de maatschappij en hun plaats daar te ontdekken, zowel professioneel als persoonlijk, met creativiteit als hefboom.


We lanceren 2 magazines per jaar en stellen onze redactie 2 keer per jaar open. 

Het eerste nummer kan je verkrijgen via de website  https://coconuts-space.be/

Neem alvast een kijkje.

Ludi Van Bouwel

Een grote fan van dit nieuwe initiatief.

“It is in playing and only in playing that the individual child or adult is able to be creative and to use the whole personality, and it is only in being creative that the individual discovers the self”
-D.W. Winnicott –

Coconuts is een plek waar creativiteit, gekte, kunst en cultuur samenkomen met psychische kwetsbaarheid. 

“Making room with madness”, de baseline van Coconuts.
Want dat is wat Coconuts wil: ruimte creëren. Ruimte creëren voor de gekheid en de speelsheid die in ons allen zit. Het lijkt zo simpel, maar is het dat? Wat zijn de voorwaarden om met gedachten en ideeën te kunnen spelen? Welke plaats is noodzakelijk om tot een creatief proces te kunnen komen? Waarom vergeten we snel dat gedachten, gedachten zijn en geen daden impliceren. Maar hoe kan iemand leren spelen met ideeën en gedachten? Hoe kan iemand zo een mentale plaats ontwikkelen? Hoe komen we opnieuw tot een ruimte waar we samen spelen en de wereld bespelen?

Er wordt tegenwoordig veel te weinig gespeeld. echt spelen ontstaat in het alsof. We doen alsof de stoel een paard is. En dat paard rijdt zalig, geen enkel paard kan tippen aan dat van mij. daar, die plaats waar je je nu dat paard inbeeldt, daar willen we het over hebben. Die plaats verdient uitbreiding en versteviging. Coconuts richt zich op die plaats, Coconuts is die plaats. We zijn een plaats waar alles kan en alles mag, maar niets is ook oké. Coconuts wil helpen om je eigen Coconuts-space te creëren`ëren, bestendigen en begrenzen, waar binnen- en buitenwereld (opnieuw) met elkaar verbonden raken.

Coconuts is een creatieve plek, te Leuven, voor jongvolwassenen die richting zoeken. We bieden hen ruimte om hun plaats in de maatschappij (opnieuw) te kunnen vinden en hun levenslust (opnieuw) te kunnen laten zien aan de hand van kunst, design en sociaal ondernemerschap. Samen met artiesten, designers en experten werken we aan een inclusieve samenleving waar verbeelding zorgt voor verbinding. Per half jaar start een traject voor 8 deelnemers waarmee we co-creatief een magazine maken. We vormen samen de redactie van Coconuts. Nadien kan men kiezen om meer verantwoordelijkheid op te nemen binnen Coconuts of zijn eigen weg gaan.

Meer info hier.