Conferenties

Conferenties


Slow Psychiatry – Human rights and democratic mental health – Porto – 15-19 april 2024
Netwerk Vroege Psychose Netwerkconferentie – 24 mei 2024
23e ISPS International Conference 2024 – 5 t/m 8 juni 2024
Het Nationale Psychosecongres 2024 – 3 oktober 2024
om nog even terug te kijken:
International Colloquium: DSM-5: Ten years later. And now? – 15-16 december – Paris
6e Singer Symposium – Erfenissen van het verleden – 27 november 2023 in Laren
Congres KOPP/KOV – 15 november 2023
Congres & Kennisfestival Jongeren & Mentale Gezondheid op 23 november 2023 in Rotterdam
Open Geestdagen op 7 en 8 oktober 2023
ISPS UK Conference op 12 september 2023
IEPA14, 14th International Conference on Early Intervention in Mental Health, 10-12 juli in Lausanne
Internationale Conferentie “Too Mad To Be True” in Gent – 26 tot 28 mei 2023

Slow Psychiatry – Human rights and democratic mental health

5th International Health Meeting from 15 till 19 april 2024 in Porto

The term “Slow Psychiatry” was invented by the American psychiatrist Sandra Steingard. It arose in the context of her “Open Dialogue” work, and was inspired by the Italian “Slow Food” movement in the 1980s, which was a protest against the industrialization of what we eat and how we eat it. 

In the 5th International Meeting and associated events you will hear challenging but well-evidenced critiques of the mainstream mental health system. You will engage in debates and experiential work that will challenge your current view, or expand on your current ideas.

All information here

Netwerk vroege Psychose Netwerkconferentie

Op 24 mei is het Psychose Awareness Day! Het Netwerk Vroege Psychose (NVP) organiseert deze dag twee bijeenkomsten, waarbij er veel ruimte is voor de deelnemers om elkaar te ontmoeten met extra aandacht voor het weghalen van vooroordelen en stigma over psychose.
Voorafgaand aan de NVP Netwerkconferentie vindt van 10.00 tot 12.00 uur het NVP Contactpersonenoverleg plaats waarvoor de NVP-leden een uitnodiging krijgen. Het thema is “Praten, Verbeelden en Bewegen”. Minder woorden, meer beelden, een combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktische oefeningen, waarmee we deelnemers willen aanzetten tot nadenken over deze behandelingsvormen. Twee VIP-teams zullen hun praktijk presenteren.
In de middag (12.30 – 17.30 uur) organiseert het Netwerk Vroege Psychose (NVP) de NVP Netwerkconferentie. Het thema van deze netwerkconferentie is Vroege Interventies, diagnostiek en behandeling, waarbij de nadruk ligt op de samenwerking tussen cliënten, hun netwerk en de behandelaren.

Alle verdere informatie en inschrijving

23e ISPS International Conference 2024

Need Adapted Care for Psychosis – the Power of Human Interaction 
Espoo, Finland, June 5th – 8th, 2024

It is our privilege to welcome you to the 23rd ISPS International Conference Need Adapted Care for Psychosis – the Power of Human Interaction. The title honors late Yrjö Alanen’s work on developing the Need Adapted approach.

Our aim is to raise awareness of the possibilities psychological and social approaches offer – for clinicians of various professions in collaboration with family caregivers and the people who have had these experiences themselves. 

We are thrilled to have such excellent plenary speakers covering fields from the individual experiences and therapies to families, inpatient units, and the society.

An important part of ISPS conferences is to meet participants from around the world and share experiences. June in Finland is usually beautiful and the time of the midnight sun and allows for late discussions. 

The conference will be held in Helsinki Metropolitan area at Espoo. Our venue is the Aalto University building called Dipoli (https://www.aalto.fi/en/locations/dipoli) famous for its beautiful architecture. 

You are all warmly welcome to Finland in the summer of 2024!

On behalf of the Organizing Committee

Klaus Lehtinen
Chair of ISPS Finland

Voor meer info zie de webpagina van het congres

Het Nationale Psychosecongres

Op donderdag 3 oktober 2024 organiseert Kenniscentrum Phrenos Het Nationale Psychosecongres in Congrescentrum Antropia in Driebergen. Deze dag staat in het teken van naasten van mensen met een psychosegevoeligheid. We belichten dit thema vanuit verschillende perspectieven, van persoonlijke ervaringen van mensen met een kwetsbaarheid voor psychosen en hun naasten tot wetenschappelijk onderzoek.
Geheel passend binnen het thema, vieren we op deze dag ook het 40-jarig bestaan van MIND Ypsilon.
Dit jaar wordt in het parallelle programma ruimte gemaakt voor initiatieven uit het werkveld. Graag nodigen wij u daarom uit een voorstel voor een workshop in te dienen. De workshops duren 60 minuten en worden over twee rondes verdeeld. Er is nog ruimte voor 6 workshops.
Meer informatie hier.

NOG EVEN TERUG KIJKEN NAAR…

6e Singer Symposium – Erfenissen van het verleden

Individuen kampen met hun erfenissen, het biologische, psychologische en sociale nalatenschap van hun ouders, opvoeders en naasten in verleden en heden. De meest invloedrijke psychotherapieën zijn gebaseerd op ideeën over hoe ons verleden ons gevormd heeft, en impliceren een noodzakelijke terugblik, verheldering en soms herschikking van ons perspectief op dit verleden.

De erfenis van het verleden is in 2023 heel actueel: tijdens het Herdenkingsjaar Slavernij staat Nederland stil bij haar eigen rol in een beladen, pijnlijke geschiedenis. Ook de NVvP legde rekenschap af, voor haar rol in de pathologisering van seksualiteit. Deze initiatieven behelzen een morele reflectie op het verleden.

  • Welke lessen zijn daaruit te trekken voor de psychiatrische praktijk?
  • Hoeveel ruimte mag en moet er zijn voor het verleden in de behandeling?
  • Is een herbezinning op de (persoonlijke) geschiedenis in therapie essentieel?

Erfenissen van het verleden

Op het 6e Singer Symposium ‘Erfenissen van het verleden’ gaan we in op de invloed die het verleden op het heden heeft. We reflecteren vanuit cultureel, professioneel en persoonlijk perspectief en we gaan na hoe de psychiatrie in 2023 met de tijd omgaat. Daarbij is de relevantie voor de dagelijkse klinische ggz-praktijk het uitgangpunt.

Tijdens het symposium staan vooraanstaande sprekers elk op geheel eigen wijze stil bij het verleden in het heden van psychische kwetsbaarheid. Dit alles met de bekende kunsthistorische intermezzo’s door museumdirecteur drs. Jan Rudolph de Lorm over de tentoonstelling Tonia. Tijdens de lunchpauze ben je in de gelegenheid deze tentoonstelling te bezoeken.

ALLE VERDERE INFO EN INSCHRIJVINGEN VIND JE HIER

Congres KOPP/KOV

KOPP/KOV staat voor kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslaving. In Nederland zijn dit ruim 577.000 kinderen onder de 18 jaar. Daarnaast zijn er ook een hoop (jong)volwassenen die opgegroeid zijn met een ouder met KOPP/KOV-problematiek. Deze kinderen en volwassenen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychische stoornis of een verslaving. Hoe kunnen we er zorg voor dragen dat zij de juiste hulp of ondersteuning krijgen?

Tijdens het congres KOPP/KOV besteden we onder meer aandacht aan:

  • Het verhaal van een ervaringsdeskundige. 
  • Het gesprek aangaan over vroegkinderlijke KOPP-ervaringen. Hoe doe je dat? En waarom is dit van belang?
  • Het bespreekbaar maken van ouderschap binnen de volwassen-GGZ.
  • De systemische dilemma’s bij ouderlijke psychiatrische problemen en de ontwikkeling van het kind in het gezin én binnen de organisatie van het zorglandschap.

 Klik hieronder voor meer informatie over het congres en meld je aan voor deze waardevolle dag. We kijken uit naar je komst op 15 november 2023!

Congres & Kennisfestival Jongeren & Mentale Gezondheid

Het aantal jongeren met mentale problemen is verdubbeld. In de afgelopen jaren was gemiddeld achttien procent van de 12- tot 25-jarigen ‘psychisch ongezond’ (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)).
Dat komt neer op niet minder dan 488.000 jongeren. De verslechtering van de mentale gezondheid van jongeren hangt onder andere samen met de nasleep van coronamaatregelen als schoolsluitingen en lockdowns.
“Jongeren voelden zich vaker neerslachtig en somber”. Ook de wereldwijde crisissen, denk aan het klimaat, de oorlog in Europa en dure energie spelen parten. 

Bij meisjes en jonge vrouwen is de mentale gezondheid het meest verslechterd. Bijna een kwart van deze groep wordt aangemerkt als ‘psychisch ongezond’. Voor de coronacrisis, in 2019, was dit veertien procent. “Maar ook meer jonge mannen kregen te maken met een slechtere mentale gezondheid”, stelt het CBS vast. Vanuit eerder onderzoek bleek al dat de mentale gezondheid van jongeren verslechterde vanaf het laatste kwartaal van 2020. Die trend zette door en is nog niet gestopt. 

Mede om deze redenen organiseren wij een congres voor jongeren. Gezien de zorgwekkende cijfers is het van belang dat we aandacht blijven vragen voor jongeren en mentale gezondheid. Wie goed luistert en rondkijkt ziet dat er wel degelijk mooie, verrassende en veelbelovende initiatieven worden ontwikkeld om jongeren veerkrachtiger en weerbaarder te maken. Het is tijd om hier meer bekendheid aan te geven. 

Op donderdag 23 november organiseert een nieuw collectief bestaande uit o.a. het platform FACT Jeugd, JIM, Uitgeverij Boom, Frits & Gijs en vele andere partners het congres Jongeren & Mentale Gezondheid. Tijdens deze dag in de Maassilo in Rotterdam laten we zien en horen wat er zoal ontwikkeld wordt voor deze specifieke doelgroep. 

Nieuwe inzichten en methoden worden gedemonstreerd, we laten de meest recente familie-interventies zien, we gaan dieper in op de verbinding tussen school en mentale gezondheidszorg en nodigen de beste sprekers uit om hun oplossingen en recente ervaringen te delen met de deelnemers. 

De doelgroep van het congres bestaat uit begeleiders en hulpverleners aan ‘jongeren met een meervoudige en/of complexe hulpvraag’. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers van FACT Jeugd-teams, medewerkers die (meer) ervaring willen opdoen met JIM, medewerkers van de jeugdzorg, jeugd ggz-teams, CIT-teams, crisisteams specifiek voor jeugd, HIC-Jeugd en/of IHT-Jeugd.

Kom je ook op donderdag 23 november 2023 naar Rotterdam? Tickets zijn online verkrijgbaar bij Frits & Gijs via deze link. Wij dragen zorg voor een mooi programma

Accreditatie toegekend voor VSR (6 pt) en is in aanvraag voor NVvP, VVGN, FGzPt, NIP/NVO, NVRG, VV&VN, Registerplein en SKJ 

Bij Frits&Gijs krijgen cliënten zonder dienstbetrekking en studenten (welke studiefinanciering via DUO-ontvangen) voortaan een interessante korting op de toegang voor onze evenementen. Dus ben je student, doe je voordeel en zegt het voort. Wil je met een groep inschrijven met interessante korting, meld dit aan info@fritsengijs.nl hoe dit te doen.

Open Geestdagen

Werk jij in de geestelijke gezondheidszorg? Wil jij mensen laten kennismaken met jouw zorgorganisatie? Draag je graag je steentje bij aan een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg en een positieve beeldvorming? 
Doe mee met de Open Geestdagen en zet je deuren open!

Met deze jaarcampagne van Te Gek!? willen we het brede publiek laten kennismaken met de verschillende zorgvormen in de geestelijke gezondheidszorg, het belang van mentaal welzijn onderstrepen en als sector samen naar buiten komen.

Heb je moeite met het bedenken van een leuke actie of activiteit? Hier vind je alvast een uitgebreide inspiratiegids met ideeën om je eigen opendeurdag te organiseren.

ISPS UK Conference op 12 september 2023

ISPS UK Conference – 12 september – 10.00 – 16.00 uur – Bristol – Engeland

An innovation and exploration event from ISPS UK, in partnership with the Bristol Psychosis Health Integration Team and Bristol Hearing Voices Network. Supported by Bristol Health Partners, Bristol, North Somerset and South Gloucestershire Integrated Care Board, the Elizabeth Backwell Institute, and ISPS UK. 

We will hear from people with different perspectives on working with ‘psychosis’, including:

Jacqui Dillon – Writer, Activist and Consultant

Dorothee Bonnigal-Katz – Founder and Clinical Director of the Psychosis Therapy Project

James Robinson – Peer Support Worker, Bristol Early Intervention in Psychosis Team, Co-Director Bristol Psychosis Health Integration Team (HIT)

Jess Pons – ISPS UK Trustee, Psychotherapist, and project manager for https://synergiproject.org.uk/ a racial justice and mental health programme hosted by National Survivor User Network (NSUN)

Conor McCormack – Bristol Psychoanalyst in private practice

Hanna Van Der Woude – NHS Clinical Psychologist, Training Lead for Psychosis

Simon Downer – NHS Psychiatrist and Psychotherapist, ISPS UK Trustee and Co-Director Bristol Psychosis HIT

The current discourse in psychiatry and mental health creates groups of those who are mentally ill and those who are mentally healthy. It defines ‘recovery’ from psychosis as a reinsertion or reintegration into mainstream society. Psychotic ‘patients’ are seen as faulty in some way, and those from whom others (the healthy) need protection.

This conference will speak to a different narrative: that life itself is problematic, and we are all finding our own solutions to that. We hope to begin a dialogue that allows ‘psychosis’, and the ways that people experience that, to be seen as a particular way of negotiating life. We will hear each other’s voices, and put ourselves in a position of trying to understand.

In this creative and interactive conference, we will be able to consider how we might build networks to support and learn from each other.

Register here

IEPA 14 , 14th International Conference on Early Intervention
in Mental Health

We look forward to welcoming you to IEPA14, the 14th International Conference on Early Intervention in Mental Health and IEPA’s first in person conference in 5 years, with our last conference held in Boston in 2018. Our conference theme for this year is ‘Early Intervention in a Changing World”. Early intervention strategies have emerged over the last 30 years and have spread worldwide. Now, the world is changing and new challenges emerge. The impact of climate change, wars and the pandemic on mental health urgently require attention. There is growing recognition of the effects of domestic violence, trauma, colonization, racism, discrimination and stigma on mental health. We need to develop early intervention strategies that are culturally competent, safe and appropriate to all regions of the world. And, although not entirely new, the increasing role taken by peer-practitioners has an influence on the way programs function and how service-users relate to them.

In this conference, we will devote space and time to all these aspects.  We aim to promote discussions about the need to adapt our programs to these new areas.  To encourage rich discussion, this year, for the first time, we are asking symposia submissions to outline how they plan to include researchers with lived experience and from under-represented racial, geographical and disability groups.

We encourage you all to attend, participate and debate this broad range of issues. Let’s ensure that early intervention in mental health is a key component as we face these challenges. 

Everything about IEPA 14

Internationale Conferentie “Too Mad To Be True II”

In het weekend van 26 tot 28 mei vindt de tweede editie plaats van de internationale conferentie over filosofie en waanzin in het museum Guislain in Gent. Subjectiviteit en het eerstepersoonsperspectief zijn de laatste jaren centrale en populaire ideeën in de filosofie en de psychiatrie en zijn ook het thema van deze conferentie: 
The promises and perils of the first-person perspective
Keynote speakers zijn Robert Chapman, Sam Fellowes, Alistair Morgan, Liz Pienkos, Richard Saville-Smith en Angela WoodsMeer informatie vindt u hier. Wanneer u zelf een presentatie wilt geven, kunt u mailen naar info@psychiatrieenfilosofie.nl