Themadagen en lezingen

Themadagen en lezingen

Comprendre l’angoisse psychotique? met Dag Söderström – 24 mei
Trauma sensitief waarnemen en begeleiden – 31 mei en 28 juni in Elspeet
EuroHealthNet Annual Seminar 2024 – 3 juni 2024 in Utrecht
Coconuts stelt haar tweede nummer voor op 13 juni
Herstelondersteunende Geestelijke Gezondheidszorg – opleidingsreeks vanaf september 2024

Comprendre l’angoisse psychotique? met Dag Söderström

Wanneer men de psychose benadert via haar angst, dan komt er een intense dynamiek tevoorschijn in plaats van vastgeroeste symptomen.

We worden inderdaad door de psychotische angst in een onmiddellijke overdracht geworpen die ons de vraag stelt hoe om te gaan met een persecutorische dreiging in de relatie. Meer nog, de angst spreekt altijd over psychische traumas, actueel of in het verleden, die allen eisen gehoord te worden, voorgesteld en teruggezet op een plaats die mogelijk is in een singulier narratief. De weerstand is evenredig aan de ontmoeting met de destabiliserende angst zowel wat betreft de theorie als de relaties.

We zullen spreken over de psychotische angst, over zijn overdracht en de manieren om hier samen door heen te geraken.

Boek: met P. Conus: Approche psychothérapeutique des psychoses (2021), RMS éditions, Genève.

Artikel met vrije toegang: https: //www.cairn.info/revue-psychotherapies-2015-1-page-29.htm

Dag Söderström is psychiater, psychotherapeut, psychoanalyticus verbonden aan de Zwitserse vereniging voor psychoanalyse. Hij is ondervoorzitter bij de ISPS.

Alle info hier

Trauma sensitief waarnemen en begeleiden

Tweedaagse verdiepingsreis voor zorgprofessionals

EuroHealthNet Annual Seminar 2024

Date: Monday, 3 June 2024, 14.00 – 17.00h
Venue: Jaarbeurs, Jaarbeursplein 6, Utrecht, the Netherlands and online 

We are living in turbulent times, with conflict on our borders, rising costs of living, the climate crisis and demographic change. The digital and green transition, and political shifts tied to the upcoming European elections add to the uncertainty of the road ahead. It is essential to keep our long-term public health goals in mind to navigate towards progress. The EuroHealthNet 2024 Annual Seminar offers an important opportunity to calibrate our compass, taking stock of the latest policy and research in mental wellbeing and health behaviours to support healthier, more inclusive and sustainable societies, even in times of change.  

Recent crises reaffirmed how important people’s mental health and psychosocial wellbeing are and how deep inequalities still persist in our societies, preventing people from enjoying healthy lives. Health behaviours are increasingly influenced by structural and systemic factors beyond people’s control, raising questions of social justice. Even as more research and knowledge becomes available, it is not always clear how to apply it, who benefits, and how it can add value and improve the effectiveness of health systems across levels of governance. EuroHealthNet’s seminar will present new insights on mental health, wellbeing and health behaviours and how they can be applied to improve health equity in Europe. 

Alle verdere info en registratie hier

Coconuts – haar tweede nummer – lancering 13 juni

Coconuts lanceert haar tweede editie op 13 juni 2024
Wil je erbij zijn?

Mail je naam + aantal personen naar hello@coconuts-space.be

Herstelondersteunende Geestelijke Gezondheidszorg

🔥 Wie wil ik zijn als hulpverlener, als steun, als mens, als hoopverlener voor anderen?

In de wereld van de geestelijke gezondheidszorg is ‘herstelondersteunend werken’ een onmisbare benadering geworden. Maar soms lijken de termen ‘herstel’ en ‘herstelondersteunende zorg’ te pas en te onpas gebruikt te worden, waardoor hun echte betekenis soms verloren gaat. 

Er blijft nood aan een gerichte opleiding om hulpverleners vanuit verschillende disciplines en achtergronden verder te laten herbronnen in het hersteldenken én het bijhorende concrete praktijkwerk, vanuit herstelondersteunende principes en duidelijke kaders. Op die manier kunnen hulpverleners niet enkel begrijpen en verder verdiepen rond wat herstel betekent, maar ook hoe ze daadwerkelijk kunnen bijdragen aan het herstelproces van mensen.

Hieronder de brochure van de opleidingsreeks ‘Herstelondersteunende Geestelijke Gezondheidszorg’, van september 2024 tot juni 2025,

op initiatief van Stijn Vanheule en georganiseerd vanuit UGent, in samenwerking met KULeuven, Univiersiteit Maastricht en PsychoseNet België.

Een bundeling van 13 masterclasses rond herstelondersteunende GGZ – met een gedreven blik op de verdere praktijkontwikkelingen.

Wil je een dieper inzicht krijgen in herstelondersteunend werken binnen de GGZ? Heb je zin om op academisch niveau én praktijkgericht te discussiëren en bij te leren – ook van elkaar?

Hulpverleners en ervaringswerkers vanuit verschillende disciplines, achtergrond of ervaringskennis krijgen de kans om in co-creatie, vanuit de verschillende lesinhouden verder uit te wisselen en de eigen praktijk te versterken.

Informatie over het programma, het opzet en de kandidaatstelling, vind je op de webpagina https://dunantacademie.ugent.be/programma/alle-opleidingen/HOGGZ

Jullie zijn natuurlijk hartelijk welkom om jullie kandidaat te stellen voor deze opleiding – of dit door te sturen naar andere mogelijke geïnteresseerden.

met beste groet,

Dag Van Wetter en Elke Haerick

coördinatie opleiding Herstelondersteunende Geestelijke Gezondheidszorg’

hoggz@ugent.be

Ook vind je hier nog eens de brochure met alle info

om nog even terug te kijken:

Family matters?! – Psychoanalytische studiedag over werken met gezinnen – 19 januari 2024
Waan-zinnig – 3e editie van het symposium over “stemmen horen” op woensdag 1 november 2023
Open Geestdagen – Te Gek!? op zaterdag en zondag 7 en 8 oktober 2023
Studiemiddag Community Mental Health Care op 2 juni 2023 in Rotterdam
Uitdagingen binnen het verpleegkundig veld samen delen – dinsdag 25 april 2023
Jahrestagung 2023 van onze Duitse ISPS vrienden – van 20 t/m 24 april 2023 in Kassel
Studiedag – Mini-symposium: Samen bouwen aan helende ruimten, waar psychose beluisterd wordt en ruimte krijgt op 27-1-2023
Het object van de droom – De droom als object – een studiedag van de Vereniging voor Psychoanalyse op 18 -1-2023

Family matters?! – Psychoanalytische studiedag over werken met gezinnen

Je bent van harte welkom op deze studiedag, die bijzondere aandacht schenkt aan de multi-familietherapie. In de voormiddag volg je plenaire lezingen, in de namiddag een workshop naar keuze. 
Op vrijdag 19 januari 2024 van 9 tot 17 uur in het Congrescentrum UPC KU Leuven te Kortenberg.

Gezin betrekken in de zorg
 
In het therapeutisch werk met kinderen, adolescenten en jongvolwassenen voel je dat het gezin ertoe doet, maar op welke manier kan je hen betrekken in de zorg? Hoe kan je de verhouding en de dynamiek tussen de reële gezinsleden en de verinnerlijkte objectfiguren begrijpen? Kan een multi-familiegroep (MFG) een veilige plek bieden om de dialoog tussen verschillende generaties gestalte te geven?
 De focus van deze studiedag ligt op de rol van de familieband in ons mentaal welzijn. Je verbreedt je blikveld door met een psychoanalytische bril te kijken naar enkele belangrijke systemische concepten. Vervolgens maakt je kennis met het therapeutische denken van de Argentijnse psychoanalyticus Jorge Badaracco, die vanuit de praktijk intuïtief een multi-familiegroep ontwikkelde. Naast de voorstelling van enkele vormen van MFG (gericht op adolescenten, jongvolwassenen of volwassenen), dagen we het multi-familie denken uit ‘voorbij’ het verbaal-therapeutische, zoals spelenderwijs gebeurt met de allerkleinsten. Tot slot sta je stil bij de manier waarop toekomstige multi-familietherapeuten zich kunnen sterken in hun groeiproces, met behulp van de handvatten hiertoe ontwikkeld doorheen een intensieve samenwerking met MFG-collega’s uit Italië, Spanje en Portugal (Erasmus+ project).
 De studiedag richt zich naar iedereen met interesse in werken met gezinnen op een psychoanalytische manier, en naar wie nieuwsgierig is naar hoe gezinswerk in groep vorm kan krijgen. De praktijk van MFG kan relevant zijn in diverse contexten, gaande van (multiculturele) ontmoetingsplaatsen in de brede samenleving, van eerstelijns- tot gespecialiseerde zorg in de (geestelijke) gezondheidssector.

Voor het programma en aanmelding klik even hier

3e Editie van het symposium “Waan-zinnig” op 1 november 2023

Woensdag 1 november vindt van 15.30 tot 21.15 uur de derde editie plaats van het symposium WAAN-ZINNIG aan de Kapittelweg 33 in Nijmegen. Het thema van deze editie is ‘Mentale diversiteit in een veerkrachtige samenleving’. 

Kijk hier even voor het complete programma en alle verdere informatie

Open Geestdagen op 7 en 8 oktober 2023

Te Gek!? organiseert op zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 de eerste Open Geestdagen. De geestelijke gezondheidszorg zet dat weekend in Vlaanderen voor het eerst de deuren wijd open voor het publiek.

Dankzij de vele boeiende initiatieven, opgezet door de deelnemende zorgorganisaties, ontdek je wat er binnen de geestelijke gezondheidszorg gebeurt, van zorg in de directe omgeving tot diensten waar mensen langdurig verblijven.

Alles over deze dagen hier

Studiemiddag Community Mental Health Care

Wil je weten hoe je de omgeving kunt inzetten om de resultaten van je behandeling te versterken?
Kom dan naar de studiedag die de sectie Interculturele Systeemtherapie van de NVRG op 2 juni 2023 in Rotterdam organiseert over Community Mental Health Care.
Surf dan even naar deze pagina.

Samen delen van ervaringen in het verpleegkundig veld

Graag nodigen we je uit om deel te nemen aan de bijeenkomsten van ISPS. Dit om na te denken over de rol en de betekenis in ons werk als verpleegkundigen binnen de psychosezorg.  

Op dinsdag 25 april 2023 nodigen afdeling  Kering en Kaap van Bethanie GGZ( https://www.bethanie-emmaus.be) ons uit. Kaap is een open opname afdeling langdurige zorg en Kering is een gesloten afdeling voor opname en kortdurende behandeling voor mensen met een psychose gevoeligheid. 

Deze keer wordt dieper ingegaan op het thema  ‘verantwoorde risico’s nemen’,  of kunnen we toch beter spreken over het creëren en geven van kansen op een verantwoorde wijze? Verpleegkundige vertellen vanuit hun werking hoe deze thematiek aan bod komt in het dagdagelijkse werk.

Maar ook willen we in dialoog gaan met jullie. ‘Hoe krijgt dit vorm op jullie afdeling’, ‘waar lopen we tegen aan’, ‘wat loopt goed of minder goed’.  Uitdagingen binnen het verpleegkundig werkveld willen we samen met jullie delen. 

We starten om 10.00u in Bethanië GGZ (gebouw 2), Andreas Vesaliuslaan 39, 2980 Zoersel . Rond 12.30u zullen er broodjes voorzien worden zodat we niet met een lege maag moeten terugkeren.  Er wordt tevens  tijd voorzien om te kunnen ‘natafelen’.  

We zijn ervan overtuigt dat het uitwisselen van eigen verpleegkundige ervaringen tussen meerdere zorginstanties kunnen inspireren en bijdragen aan goede zorg voor mensen met een psychotische gevoeligheid.

Wil je deelnemen?  Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 30 personen.  En om de organisatie en de catering zo vlot mogelijk te laten verlopen vragen we je om in te schrijven voor 10 april 2022 via ispsvlaanderen@gmail.com

Hopelijk tot dan,

Namens de kerngroep

Jahrestagung van de ISPS Duitsland

ENDLICH können wir wieder herzlich einladen zu unserer Tagung 
Do  20.4. – Sa  22.4. 2023 im Klinikum Kassel!
Nachdem wir durch Corona diesen Termin leider wiederholt verschieben mussten.
Eine wesentliche BESONDERHEIT, TRADITION und ANLIEGEN unserer Treffen ist der direkte PERSÖNLICHE und stets KOLLEGIALE ERFAHRUNGSAUSTAUSCH (nach den Vorträgen, in den Pausen, z.T. bei den Abendessen): Und das geht eben besser, wenn man (wie früher) sich trifft und miteinander spricht! Wir freuen uns auf die Begegnung mit Ihnen/Euch.

Dr. med. Nicolas Nowack (ZSP Salzwedel) für die ISPS-Germany.

Alles finden Sie hier 

Samen bouwen aan helende ruimtes, waar psychose beluisterd wordt en ruimte krijgt.

ISPS Nederland-Vlaanderen en het zorgprogramma psychose van UPC, KULeuven
organiseerden op 27 januari 2023
in het congresgebouw van UPC, campus Kortenberg de studiedag
“Samen bouwen aan helende ruimtes, waar psychose beluisterd wordt en ruimte krijgt.

WIE GRAAG DE OPNAMES NOG EENS BEKIJKT
VAN DEZE STUDIEDAG KAN HIER TERECHT

Van 31 augustus tot 4 september 2022 vond in Perugia de internationale ISPS conferentie ‘Co-constructing healing spaces’ plaats. Vermits ISPS als internationale organisatie de trialoog tussen professionelen, mensen met psychose-ervaring en ook hun familieleden hoog in het vaandel draagt, was Perugia de uitgelezen plek voor de organisatie van dit congres. Perugia was immers 50 jaar geleden dè plaats in Italië waar de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg naar een zorg in de gemeenschap op succesvolle wijze verliep. Een samenwerking tussen de lokale besturen, verpleegkundigen, psychiaters, patiënten en familieleden lukte erin niet alleen de grote psychiatrische asielen te sluiten maar creëerde alternatieven in de gemeenschap in de ganse regio van Umbrië. Het was een eer voor ISPS het lustrum van deze belangrijke gebeurtenis in de streek mee te kunnen vieren. Kunst en vormen van kunsttherapie hebben een belangrijke rol gespeeld in het hervormingsproces naar zorg in de gemeenschap. Dit was ook de reden dat voor het eerst in de geschiedenis van ISPS een parallel programma met een echt Kunstenfestival werd georganiseerd in de gebouwen van het congres.

Deze conferentie werd bijgewoond door vele mensen uit Nederland en Vlaanderen die er ook een actieve bijdrage hebben geleverd. We ontdekten dat talrijke, nieuwe creatieve initiatieven rond psychose in onze Lage Landen zich ontwikkelen.
ISPS Nederland Vlaanderen nodigde daarom al deze mensen uit om hun verhaal te vertellen voor een breed Nederlands en Belgisch publiek. Op die manier kunnen personen die de voorbije zomer de kans niet hadden naar Perugia te reizen een glimp opvangen van wat tijdens dit congres leefde. Ook diegenen die een actieve bijdrage hebben geleverd, krijgen alzo de mogelijkheid elkaar te horen, vermits dit door de vele simultane parallelle sessies tijdens de conferentie zelf niet haalbaar was.

We beseffen zeer goed dat de Italiaanse zon en de sfeer van de historisch rijke stad Perugia moeilijk kunnen meebrengen, maar de warme gloed die we hebben ondervonden tijdens die 4 daagse hopen we met u te delen op de studiedag in het AVC van UPC, campus Kortenberg.  We kunnen u allicht een rijk en goed gevuld programma aanbieden. Van harte welkom.

09:00 Onthaal met koffie

09:45  Verwelkoming
Prof. Dr. Filip Bouckaert (psychiater, hoofdarts UPC KULeuven)
Dr. Margreet De Pater (psychiater, voorzitster ISPS Nederland-Vlaanderen)

10:00  Plenaire sessie I
Psychose: ouders en kinderen, kinderen en ouders
Voorzitter: Margreet De Pater
Het licht
Jeanny Severijns (pedagoge, ervaring met psychose)
De geboorte van een moeder
Cynthia Dorrestijn (docente dans, ervaring met psychose)
Hoe worden kinderen geaffecteerd wanneer ouders getraumatiseerd zijn?
Margreet De Pater (psychiater ISPS Nederland-Vlaanderen)

11:00 Parallelle sessies met koffie
Sessie 1: Euthanasie voor psychische lijden: een collectieve waan?
Marc Calmeyn
(psychiater, psychotherapeut PZ OLV Brugge en privépraktijk ‘Lelieveld’ Loppem)
en An Haekens (psychiater en hoofdarts, Alexianen Zorggroep Tienen)

Sessie 2: Alice in familiegroepen-land
Martine Lambrechts
(psychologe/psychotherapeute) en Saskia Verbesselt (verpleegkundige) begeleiden de Multi-Familie Groep op afdeling Joris (UPC KULeuven) en zijn beiden betrokken bij Erasmus+ project ‘Multi-Family Groups in Mental Health Care’ (n. 2021-1-IT01-KA220-VET-00033303).

Sessie 3 : Taperingstrips bij afbouw van medicatie: van initiële weerstand tot courante praktijk
Peter C. Groot
(ervaringsdeskundige en onderzoeker die wil bereiken dat mensen psychiatrische medicijnen verantwoord en op maat kunnen afbouwen),
Pauline Dinkelberg (voorzitter patiëntenvereniging Afbouwmedicatie),
Paul Harder ( apotheker, leverancier van geïndiceerde zorg)

 12:30 LUNCH: broodjesmaaltijd

 Algemene vergadering voor leden van ISPS Nederland-Vlaanderen

13:30  Parallelle sessies
Sessie 4: Laat ons samen bewegen om te groeien
Gert Wouters
(verpleegkundige vroeg psychoseteam Ligant Limburg),
Sofie Braems, Christine Leyssens, Arne Brebels, Leen Lambrechts,
Saskia
Verbesselt ( alle verpleegkundigen UPC KULeuven),
Liesbeth Dockx (verpleegkundige Emmaus Zoersel)

Sessie 5: Psychose en identiteit

Brug over troebel water in VRINT
Jef Lisaerde en Freek Dhooghe
(klinisch psychologen VRINT UPC KULeuven)

De verdwijning van het psychotische zelf
Jos De Kroon
(psychiater Intensive Home Treatment (IHT) in Nederland)    

Sessie 6: Kunst en kunsttherapie bij psychose
– Compositie +, muziektherapie en psychose
Marjolein Wagemans
(Muziektherapeut psychosezorg UPC KULeuven, gastdocent LUCA School of Arts)

Skógafoss, film van Niels Bourgonje (regisseur en filmmaker).
Niels Bourgonje won veel prijzen met zijn korte films. In Skógafoss laat hij in enkele minuten op indringende wijze een conflict tussen een psychotische moeder en haar zoon zien.
Inleiding door Huguette Beyens (kunst en psychotherapeute Poustinia)

14:30  Koffie

15:00  Plenaire sessie II: Soteria ontmoet Open Dialogue 

Voorzitter: Ludi Van Bouwel (psychiater ISPS Nederland-Vlaanderen) 

Waarom Soteria en Open Dialogue?
Nadia Mahjoub
(germaniste, ervaring met psychose) 

Samenvoegen en samenhouden: hoeksteen van een Soteria-thuis.
Huguette Beyens
(kunst- en psychotherapeute Poustinia) 

Vlaamse Werkgroep Soteriahuizen
Elke Haerick
(stafmedewerkster Steunpunt Geestelijke Gezondheid/vzw Psyche) 

Open Dialogue praktijkontwikkeling in Vlaanderen 
Dag Van Wetter
(stafmedewerker Steunpunt Geestelijke Gezondheid/vzw Psyche) 

El Camino Bekegem
Stefaan Huyghebaert
(initiatiefnemer en kernlid El Camino Bekegem) 

16:30 Afsluiting Margreet De Pater (met info over ISPS en waarom lid maken)

16:45 Receptie

Plaats:

AVC, UPC KULeuven, campus Kortenberg – Leuvensesteenweg, 517 – 070 Kortenberg

Het object van de droom. De droom als object

Een studiedag georganiseerd door de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse

In deze tweetalige bijdrage vertrekken we van enkele begindromen uit psychoanalytische behandelingen.
Wat is de betekenis van de eerste droom?
Hoe begrijpen we de droom als we hem catalogeren binnen het rooster van Bion?
Is de droom een evacuatie of wordt er iets in doorgewerkt?
In welke mate zijn dromen weerspiegelingen van een transformatieproces?
Vervult de droom de functie van een transitioneel object?
Hoe maakt de droom relaties tussen objecten in de binnenwereld zichtbaar ?… 
De bijdrage is vooral klinisch, wil vragen oproepen en ons doen nadenken over het werken met dromen in psychoanalyse en hoe emotionele ervaring droombaar gemaakt kan worden.

Alle verdere informatie vind je hier