ISPS Verpleegkundigen

ISPS Verpleegkundigen

Gert Wouters, één van onze bestuursleden, is de drijvende kracht achter een kerngroep van verpleegkundigen, die regelmatig bijeenkomen en allerlei activiteiten organiseren om mensen bijeen te brengen die op de werkvloer zoekende zijn om de ideeën en het gedachtegoed van ISPS ingang te doen vinden.

BIJEENKOMSTEN

Beste collega’s,

Graag nodigen we jullie uit op donderdag  16 mei  2024 in Limburg bij Ligant op de Patervalentinuslaan 32 in Hasselt op onze ISPS bijeenkomst:
“Intercultureel werken” bij mensen met een psychosegevoeligheid. 
Ligant is een netwerk in Limburg voor kinderen en jongeren met een psychische kwetsbaarheid en hun context.  Meer info vind je op www.ligant.be 

Wil je mee doen aan deze bijeenkomst, die bovendien volledig gratis is?  Het aantal inschrijvingen is beperkt.
En om de organisatie en de catering zo vlot mogelijk te laten verlopen vragen we je om in te schrijven voor
10 mei 2024 via ispsvlaanderen@gmail.com.
Voel je  vrij om deze uitnodiging onder collega’s te verspreiden.

Ook wil ik bij dit schrijven gebruik maken om een warme oproep te doen naar eventuele kandidaten voor onze kerngroep.  Hoe divers deze groep is, hoe meer input en ideeën er kunnen worden uitgewisseld.  Ben je kandidaat, of ken je iemand die kandidaat wil zijn, laat het gerust weten.  Altijd welkom voor vragen.

Hopend jullie op onze bijeenkomst te mogen verwelkomen, wens ik jullie namens onze kerngroep alvast vrolijke paasdagen. Deel gerust deze uitnodiging met je collega’s.

Programma voor 16 mei 2024

13.00 uur Onthaal
13.15 uur Het verband tussen immigratie en psychose (Gert Wouters)
13.45 uur Stemmen op de vlucht; betekenisverlening in de transculturele context (Michelle Warriner)
14.45 uur Pauze
15.00 uur Debat
15.50 uur Afsluitingsronde

Verslag van de ISPS-bijeenkomst verpleegkundigen: Family Matters van 8 februari 2024                                                

Vanuit het Multi Family Group-denken en de studiedag ‘Family Matters’ werd de ouderwerking op de afdeling St.-Joris, afdeling binnen UPC Kortenberg voor jongvolwassenen met een gevoeligheid voor psychose, voorgesteld daar Saskia Verbesselt. 

St.-Joris werkt met een familie-intake voor elke persoon die in opname is en nodigt deze persoon en zijn familie uit op een 2-wekelijkse groepsbijeenkomst met de jongvolwassenen van de afdeling en hun familie.  Deze bijeenkomsten zijn gebaseerd op de methodiek en theorie van Multi Family Group (MFG) door Badaracco.

Er werd een link gelegd met een gelijkaardige groepswerking binnen VRINT, Vroeg INterventieTeam voor jongeren en jongvolwassenen met een gevoeligheid voor psychose.

Vanuit de groep, bestaande uit medewerkers van Ligant Hasselt, Bethaniën Zoersel, UPC Duffel, Emergo Duffel en UPC KULeuven, werd gereflecteerd over voorgestelde familiewerking versus de gekende werking op ieders afdeling.  Een aantal reflecties uit deze bespreking:

  • “Wat als betrokkene niet wenst dat familie wordt uitgenodigd voor gesprek?  Waar kan familie terecht?”
  • “Op de campus, over de afdelingen heen, voorzien in een familiewerker.”
  • “Hoe de groep bereiken waar een taalbarrière of andere culturele waarden en normen een drempel zijn om deel te nemen aan een MFG?”
  • “Is een MFG werkbaar in een heel gevarieerde groep: veel leeftijdsverschil, mensen in crisis versus mensen in meer stabiele periode?”
  • “Is het een risico om mensen op een crisisafdeling samen te zetten in groep met hun families?”
  • “Is er een verschil tussen werken in de thuiscontext (mobiele teams) versus werken vanuit opname?”
  • “Wat wordt er bekomen door niet te werken vanuit een bepaalde verwachting of doel?”